poniedziałek, 5 sierpnia 2013

Pasztet z cukinii

Na działce wyrosło mi sporo cukinii, dlatego bardzo ucieszyłam się, gdy wpadł mi przepis na pasztet z cukinii. Lubię takie eksperymenty. Przepis dodaję do akcji Cukiniowo organizowanej na Durszlaku i serdecznie go polecam na kanapeczki, bo jest świetną alternatywą dla pasztetów mięsnych.



Składniki:

3 szklanki cukinii startej na grubej tarce (ok 2 cukinie)
200 g pieczarek
200g sera żółtego
cebula
1/4 szklanka oleju
2 szklanki bułki tartej
3 jajka
łyżka Vegety
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
natka pietruszki
majeranek


Wykonanie:

Cukinię zetrzeć na tarce, odcisnąć, dodać drobno pokrojoną cebulę, drobno pokrojone i podsmażone pieczarki, ser żółty starty na tarce, bułkę tartą, żółtka, ubite na pianę białka. Przyprawić zmiażdżonym czosnkiem, solą, pieprzem, pietruszką, majerankiem.  Ilość przypraw według uznania.Gdy masa jest zbyt rzadka, dosypać bułki tartej. Masę przełożyć do keksówki, wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec przez około godzinę, aż wierzch zrobi się brązowy. Odstawić do wystygnięcia.


Cukiniowo!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz