sobota, 21 września 2013

Ciasto czekoladowo porzeczkowe

Pyszny czekoladowy placek, z waniliowym kremem z którym świetnie komponuje się dżem z czarnej porzeczki. Brzmi fantastycznie, wygląda rewelacyjnie, a smakuje wyśmienicie.





Składniki:

ciasto:
kostka margaryny
250g cukru
8 jajek
400g mąki pszennej
2 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
tabliczka gorzkiej czekolady

krem:
0,5 litra mleka
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
pół szklanki cukru
cukier waniliowy
kostka margaryny

polewa:
pół tabliczki czekolady gorzkiej
pół tabliczki czekolady mlecznej
100ml śmietany 30%

dodatkowo:
dżem porzeczkowy


Wykonanie:

Utrzeć dokładnie margarynę z cukrem. Dodać stopniowo żółtka oraz mąkę wymieszaną z proszkiem. Następnie roztopioną i wystudzoną czekoladę, a na koniec ubitą pianę z białek. Wszystko razem wymieszać. Wyłożyć na przygotowaną wcześniej blaszkę. Piec przez 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Krem: Pół szklanki mleka wymieszać z mąką pszenną i ziemniaczaną. Pozostałą część zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Ugotować jak budyń, wystudzić. Utrzeć margarynę, dodać zimny budyń.

Polewa: Czekoladę połamać na kawałki, dodać śmietankę. Podgrzewać do całkowitego połączenia się składników i uzyskania błyszczącej polewy.

Ciasto przekroić na pół, posmarować cienko dżemem porzeczkowym. Wyłożyć krem, przykryć drugą częścią placka. Polać polewą.

2 komentarze: