wtorek, 30 lipca 2013

Sałatka ogórkowa z fasolką szparagową

W ubiegłym roku zrobiłam ją pierwszy raz. To był mój pomysł na wykorzystanie fasolki szparagowej i zamknięcie jej w słoiku:) Ten pomysł to strzał w dziesiątkę, chętnie zjadaliśmy tę sałatkę do obiadu. W tym roku oczywiście również robię ją na zimę.

Składniki:

2 kg ogórków
2 kg fasolki szparagowej
1 kg cebuli

zalewa:
1/2 szklanki oleju
1 szklanka octu
2 małe słoiczki przecieru pomidorowego
2 łyżki soli
2 szklanki cukru
pół łyżeczki pieprzu


Wykonanie:

Ogórki pokroić w plastry, fasolkę obrać, pokroić na mniejsze części, a następnie gotować przez ok 10 min, żeby zmiękła. Cebulę pokroić w półksiężyce.Wymieszać wszystkie składniki, przełożyć do słoików. Słoiki pasteryzować przez 15 minut od momentu zagotowania.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz