Składniki:
1 i1/2 szklanki mleka
1 szklanka cukru
2płaskie łyżeczki cukru waniliowego
2/3 (dwie trzecie) szklanki oleju
2 jajka
3 i 1/2 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli
słoiczek dżemu morelowego
Wykonanie:
Wymieszać mleko, cukier, cukier waniliowy, jajka oraz olej . W osobnym naczyniu połączyć suche składniki (mąkę, proszek do pieczenia, sól). Przełożyć wszystko do jednej miski, wymieszać. Formy do muffinów wyłożyć papierowymi foremkami lub wysmarować margaryną oraz napełnić ciastem do połowy. Nakładać po 1 łyżeczce dżemu, a następnie przykryć ciastem, wypełniając foremkę prawie do pełna. Piec na złoty kolor w temperaturze 200 stopni.
Z podanych składników wyszło mi 24 pyszne muffinki.
Przepis można modyfikować i używać dżemów o innych smakach. Ja robiłam z dżemem truskawkowym, wiśniowym i wszystkie są tak samo pyszne.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz