Kruche serduszka z czerwonym dżemem to mój pomysł na słodką Walentynkę.
Składniki:
0,5 kg mąki
1 margaryna
6 łyżek cukru
cukier puder do posypania
łyżeczka proszku do pieczenia
2-3 łyżki kwaśnej śmietany
1 jajko
słoiczek dowolnego dżemu ( u mnie domowe konfitury z czerwonej porzeczki)
Wykonanie:
Mąkę przesiać, dodać miękką margarynę, proszek, cukier puder, jajo i śmietanę, a następnie zagniatać, żeby wszystkie składniki dokładnie się połączyły. Ciasto dobrze jest włożyć do lodówki lub zamrażarki na trochę, a następnie rozwałkować. Wycinać okrągłe ciasteczka szklanką. W połowie dodatkowo wyciąć serduszka. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 12 minut. Odstawić na chwilę, żeby wystygły. Ciasteczka z serduszkiem posypać cukrem pudrem. Okrągły spód posmarować łyżeczką dżemu, przykryć ciasteczkiem z serduszkiem. Najlepsze są na drugi dzień po upieczeniu, wtedy delikatnie zmiękną.
cudowne :)
OdpowiedzUsuńzapraszam na mojego nowo powstalego bloga
www.bogotowackazdymoze.blogspot.co.uk