Składniki:
ciasto jasne:
6 białek
1,5 szklanki cukru
1 szklanka mąki ziemniaczanej
1 łyżka octu
1/3 szklanki oleju
ciasto ciemne:
6 żółtek
2 całe jajka
6 łyżek cukru
4 łyżki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
1/3 szklanki oleju
krem:
1 budyń śmietankowy lub waniliowy bez cukru
2 łyżki cukru
cukier waniliowy
kostka margaryny
1 i 3/4 szklanki mleka
polewa czekoladowa:
200 g czekolady (ja biorę 100 g gorzkiej i 100g mlecznej)
200 ml śmietany 30 %
dodatkowo:
2 zielone galaretki
paczka okrągłych biszkoptów
kubek mocnej kawy (wystudzić, można delikatnie posłodzić)
Wykonanie:
Ciasto jasne: białka ubić na sztywno, dodawać stopniowo cukier i ocet, na koniec wsypać powoli mąkę. Wymieszać.
Ciasto ciemne: żółtka dokładnie utrzeć z cukrem, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Na koniec dodać olej, wymieszać.
Przygotować blaszkę, ciasto wylewać partiami (po trochu białego i ciemnego). Na koniec zrobić ,,esy floresy" za pomocą widelca. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku, przez około 35 minut. Po wystudzeniu, ciasto przekroić na pół.
Krem: budyń ugotować na mleku, dodając cukier i cukier waniliowy. Dokładnie wystudzić. Margarynę utrzeć, dodawać partiami budyń.
Galaretkę rozpuścić w 500ml wody.
Spód ciasta posmarować połową kremu, biszkopty moczyć w kawie, układać jeden obok drugiego. Pomiędzy biszkopty wyłożyć tężejącą galaretkę. Gdy całkowicie zastygnie, wyłożyć pozostały krem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz