sobota, 7 września 2013

Łazanki z kapustą i pieczarkami

Często z mężem musimy znaleźć kompromis, gdyż ja uwielbiam wszystko z makaronem, a on niekoniecznie. Łazanki z kapustą i pieczarkami jest właśnie takim naszym kompromisem. Zazwyczaj wszystkie składniki biorę "na oko". Przygotowuję zawsze większy garnek łazanek, bo zawsze odgrzewamy kolejnego dnia.





Składniki:

60dkg kapusty kiszonej
50dkg pieczarek
1 duża cebula
kawałek kiełbasy lub boczku (opcjonalnie, czasem dodaję, bo mój mąż lubi)
makaron łazanki
olej do smażenia
sól
pieprz
majeranek
ziele angielskie
liść laurowy

Wykonanie.

Kapustę gotować przez ok 40-50 minut z zielem i liściem laurowym. Cebulę pokroić, podsmażyć na oleju. (opcjonalnie dodać kiełbasę lub boczek). Pieczarki umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać do cebuli. Dusić do odparowania wody. Makaron ugotować z dodatkiem soli. Uważać, żeby się nie rozgotował. Powinien być lekko twardy. Wszystkie składniki połączyć, doprawić solą, pieprzem i majerankiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz