sobota, 28 września 2013

Bounty

Ciasto bounty to alternatywa dla pysznego batonika o tej samej nazwie. Kolejny szybki przepis na pyszne ciasto z kokosem.



Składniki:

5 jaj
3/4 szklanki cukru
szklanka mąki
2 łyżki kakao
2łyżeczki proszku do pieczenia
600 ml mleka
600g wiórek kokosowych
pół szklanki cukru
odrobina cukru waniliowego
pół tabliczki czekolady gorzkiej
pół tabliczki czekolady mlecznej
300 ml śmietany 30%


Wykonanie:

Jajka dokładnie ubić z cukrem, dodawać stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem i kakao. Wymieszać, a następnie wyłożyć na przygotowaną blaszkę. Piec w temperaturze 170-180 stopni przez około 25 minut (najlepiej sprawdzać wykałaczką)

Mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać kokos, gotować na wolnym ogniu do uzyskania gęstej masy. Do gorącego włożyć pół margaryny, wyłożyć gorące na placek. 

Przygotować polewę czekoladową. Do śmietany wrzucić połamaną czekoladę, mieszać do uzyskania szklącej polewy. Ciepłą polać placek. Odstawić do wystygnięcia.

Gdy ciasta nie będą jadły dzieci można użyć wiórek, jakie pozostały po przygotowaniu nalewki kokosowej.  


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz