sobota, 3 sierpnia 2013

Pizza z czerstwego chleba

Nigdy nie lubiłam, gdy w domu marnuje się jedzenie. Zawsze staram się wszystko wykorzystać, dlatego przepis na pizzę z czerstwego chleba od razu przypadł mi do gustu. Dodatkowo, to danie robi się w kilka minut, więc jest idealne na szybką kolację.




Składniki:

czerstwy chleb
mleko
3-4 jajka (w zależności, jak duże mamy naczynie żaroodporne)
ulubione przyprawy
pieczarki
cebula
szynka
starty ser żółty
olej do wysmarowania naczynia


Wykonanie:

Naczynie wysmarować olejem, chleb namoczyć w mleku, ułożyć na dnie bardzo blisko siebie. Jaja rozkłócić z przyprawami, wylać na chleb. Cebulę podsmażyć z pieczarkami, doprawić, wyłożyć do naczynia. Na to ułożyć szynkę, posypać startym żółtym serem. Zapiekać w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut. Jeżeli jajka się nie zetną, wydłużyć czas zapiekania. Podawać z ketchupem lub sosem czosnkowym.

Składniki można dowolnie modyfikować, ja zawsze układam to, co mam akurat w lodówce. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz