Kolejny przepis, który pozwala mi na wykorzystanie czerstwego chleba. Dzięki temu, nic się nie marnuje, a grzanki znikają na bieżąco w zupach lub sałatkach.
Składniki:
chleb (ja używam czerstwego)
olej (w zależności ile mamy chleba, nie za dużo, żeby nie były bardzo tłuste)
ulubione przyprawy
Wykonanie:
Chleb pokroić w kostkę. Do oleju dodać ulubione przyprawy, wymieszać w misce z chlebem. Wyłożyć na blaszkę do pieczenia. Piekarnik nastawić na 120 stopni, piec około 30 minut. Pozostawić do wystygnięcia w piekarniku. Takie grzanki są długo chrupiące, a takie lubię najbardziej. Dobrym pomysłem jest wstawienie grzanek, kiedy piekarnik stygnie po pieczeniu mięsa, bądź ciasta.
Do oleju można dodać:
1) przeciśnięty przez praskę czosnek
2) zioła prowansalskie (na zdjęciu)
3) ostrą paprykę
4) drobniutko pokrojoną pietruszkę
lub inne ulubione przyprawy
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz