środa, 7 sierpnia 2013

Kremowa zupa z dyni

W niedzielę dostałam od mamy sporą dynię. Postanowiłam ugotować z niej między innymi zupę. Pierwszy raz ją przygotowałam i jadłam, ale był to eksperyment udany. Zupa będzie gościć na moim stole. 




Składniki:

spory kawałek dyni
cebula
włoszczyzna
1 litr wody
sól, pieprz
szczypta gałki muszkatołowej
pół szklanki mleka

Wykonanie:

Cebulę podsmażyć na oleju, dodać obraną i pokrojoną w kostkę dynię. Smażyć około 10 minut. W tym czasie przygotować bulion warzywny. Wrzucił dynię z cebulą do bulionu, doprawić do smaku gotować ok. 15 minut. Wszystkie warzywa zblendować. Dodać mleko, wymieszać. Ja podałam z grzankami z ziołami, udekorowane kleksem jogurtu i pietruszką. Wygląda i smakuje fantastycznie.

1 komentarz:

  1. Smaka mi narobiłaś! Zupę z dyni robię już od wielu lat i uwielbiam ją!!! Z czym ja zamiast mleka daję serek topiony. A przyprawiam na ostro świeżo zmielonym pieprzem, chili, papryką i kurkumą :)

    OdpowiedzUsuń