sobota, 24 sierpnia 2013

Ucierana szarlotka z budyniem

Szybkie ucierane ciasto. Jest jednym z moich ulubionych, bo uwielbiam wszystko co z budyniem






Składniki:

5 jabłek
250g margaryny
4 jajka
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 budynie waniliowe
1 litr mleka

Wykonanie:

Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub drobno pokroić.Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Miękką margarynę utrzeć z 1/2 szklanki cukru i żółtkami. Wsypać (stopniowo) mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia. Wymieszać dokładnie. Dodać pianę z białek. Ugotować budyń na 1 l mleka dodając pozostały cukier.

Na blachę wyłożyć kolejno 3/4 ciasta, jabłka, budyń, pozostałe ciasto.Piec przez około 50 minut w temperaturze 180 stopni.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz