czwartek, 1 sierpnia 2013

Sok wiśniowy

Zimą nic tak nie smakuje jak herbatka z sokiem. Dzisiaj zakończyłam produkcję soku wiśniowego. Takie to proste, a smakuje rewelacyjnie.

Składniki:

wydrylowane wiśnie
cukier
butelki (ja najlepiej lubię butelki po małych soczkach. Zbieram je przez cały rok, żeby mieć na sok. Takie butelki przelewam gorącą wodą, lub wkładam na trochę do mikrofalówki)



Wykonanie:

Wiśnie włożyć do dużego słoja, przesypując co jakiś czas cukrem. Na 5kg wiśni zużyłam około 2kg cukru. Zakręcić szczelnie słój, odstawić. Następnego dnia odcedzić sok od owoców. Podgrzać mocno sok, nie gotować. Przelać do wcześniej przygotowanych butelek. Ja zawsze sprawdzam, czy butelki się zassały, jeśli nie, wkładam na 5 minut do mikrofalówki.





Pozostałych wiśni absolutnie nie wyrzucamy. Zimą będą rewelacyjnym dodatkiem do ciast, tortów, bułeczek, ciasteczek itp. Wiśnie trzeba przełożyć do przygotowanych wcześniej słoików, na wierzch wsypać 2-3 łyżki cukru, a następnie szczelnie zakręcić. Takie słoiki pasteryzować ok 5-7 minut od momentu zagotowania.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz